Budahegyvidék

Az énekkar 1989 őszén alakult meg 16 fővel, Hikisch Zoltán vezetésével, csupa lelkes fiatal részvételével. Az akkoriban még ifjúsági ének- és zenekar megalakulásának apropója egy olyan mű bemutatása volt, amelyet egy akkoriban elhunyt fiú írt: Veress Mihály A tékozló fiú című gitáros oratóriuma. Ennek bemutatása után 1990-ben Hikisch Zoltán megírta a Jézus a kereszten című gitáros oratóriumot. A két nagyszabású mű betanulása, bemutatása jól sikerült, így tovább folytatódtak a próbák. Az énekkar nagyrészt amatőr, de lelkes fiatalokból állt és áll a mai napig. Mindezek után spirituálék és ifjúsági gitáros dalok kerültek sorra. Néhány év elteltével komolyzenei egyházi művekkel is folyamatosan bővült a repertoár.

A kórus 1998 óta már rendszeresebben szolgál a vasárnapi istentiszteleteken, 1999-ben pedig hivatalosan a gyülekezet énekkara lett. A Rezessy László által vezetett idősebb énekkar befejezte működését, és az énekkari pecsét átadásával hivatalosan is átadta a nevet: Budahegyvidéki Evangélikus Énekkar.

Az énekkar tagjai a megalakulása óta eltelt harminc év alatt – a természet rendjének megfelelően – cserélődtek. Létszámuk folyamatosan változik, általában 15-20 fő között mozog. Az alapító énekkari tagok napjainkban már együtt énekelnek, zenélnek gyermekeikkel.

Az énekkar jelentősége gyülekezeti szempontból az is, hogy ez egy olyan alkalom, ahol a korosztályokat összefogva fiatal és kevésbé fiatal is együtt tud lenni.

A kórus a kezdetek óta gyülekezeten belül, valamint egyéb belföldi és külföldi helyeken szolgál. Megalakulásuk óta közel 250 szolgálatot tudhatnak maguk mögött.

2017 decemberétől gyerekekből álló kis zenekart is szervezett Hikisch Zoltán, hogy a nagyobb egyházi eseményeken az énekkarral együtt szólalhassanak meg. Ők a Budahegyvidéki Ifjúsági Zenekar, akikkel remélhetőleg folyamatos munka kezdődhetett el.

Free Joomla templates by Ltheme